top of page

FAIZSIZ KONUT VE ARAÇ FINANSMAN ŞIRKETLERI

(Tasarruf Finansman, Tasarrufa Dayalı Faizsiz Finans Sistemi)

EMİNEVİM - FUZULEV - BİREVİM - KATILIMEVİM - BİRİKİMEVİM

Özellikle faize karşı hassasiyeti bulunan vatandaşlarımızın son dönemlerde konut ve taşıt başta olmak üzere çeşitli varlıkları edinmek için özel firmalar aracılığıyla tasarrufa dayalı faizsiz finansman sistemine dahil oldukları sık sık görülmektedir. Tasarrufa Dayalı Faizsiz Finans Sistemi, kişilerin kendi birikimleriyle ev-araba sahibi olmalarını sağlamaya yönelik taksit sayısı kadar katılımcının bir havuzda para biriktirmesi esasına dayanmaktadır. Kamuoyunda faizsiz konut ve taşıt edindirme sistemi olarak bilinir.

Son dönemde bu hizmeti sağlayan, sektörde ‘evim’ olarak bilinen (ör: Eminevim, FuzulEv, Birevim, Katılımevim, Birikimevim vb.) şirketlerin sayısında  önemli bir artış olmuştur. Her biri farklı yöntemler ile müşterilere faizsiz şekilde varlık kazandırmaktadırlar.

Popülerliği giderek artan bu sistem içerisinde olan müşterilerin haklarını bilmesi son derece önemlidir. Bu yazımızda tasarruf sözleşmesinin neleri içermesi gerektiği ve müşterilerin hakları konusunda bilgiler yer alıyor.



Tasarruf Finans Sözleşmesi Nedir?


Kanunda tanımlanmış haline bakarsak:

-    Belirli bir tasarruf tutarı ve dönemine bağlı olarak önceden  belirlenmiş koşulların gerçekleşmesi şartıyla,

-    Konut, çatılı iş yeri veya taşıt edinimi için,

-    Müşteriye : finansman kullanma hakkı veren

-    Şirkete ise: müşteriye ait birikmiş tasarruf tutarını yönetme-geri ödeme-finansman kullandırma         yükümlülüğü

    organizasyon ücreti alma hakkı veren

- Faizsiz finansman esaslarına göre düzenlenen sözleşmedir.


Tasarruf finansman sözleşmeleri, asgari olarak; tutar, vade, organizasyon ücreti, gelir, maliyet ve masraflar, konut, çatılı işyeri veya taşıt edinimine yönelik tasarruf etme ve finansman kullandırma dönem ve koşulları, iade süre ve şartları, temerrüt, cayma hakkının kullanımı, sözleşmenin sona ermesi, fesih, mirasçılara intikal, üçüncü taraflara devir, tarafların hak ve yükümlülüklerine ilişkin hükümler içermelidir. Şirketler tasarruf finansman sözleşmeleri kapsamında taahhüt ettikleri yükümlülükleri yerine getirmek zorundadır.


Tasarruf finansman sözleşmeleri, yazılı veya uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle mesafeli olarak ya da mesafeli olsun olmasın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (“Kurul”) tarafından yazılı şeklin yerine geçebileceği belirlenen ve bir bilişim veya elektronik haberleşme cihazı üzerinden gerçekleştirilecek, müşteri kimliğinin doğrulanmasını mümkün kılacak yöntemler yoluyla kurulacak şekilde düzenlenmelidir.


Şirketler, sözleşmenin kurulmasından en az bir gün önce, tip sözleşmede bulunması gereken hususları içeren bir ön bilgilendirme formunu müşteriye iletmekle yükümlüdür. Böylece  ön sözleşme ile müşterilere bir gün sözleşmeyi değerlendirme imkanı sunulmuş oluyor.


Şirketlerin müşterilerini tasarruf finansman sisteminin işleyişi, tasarruf finansman sözleşmelerinde yer alan hükümler, cayma ve fesih hakları konusunda etkin bir şekilde bilgilendirmesi esastır.


MÜŞTERİ OLARAK HAKLARIM NELER?


-    Cayma ve tam iade hakkı:

Sözleşmenin imzalanmasını takip eden 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tasarruf finans sözlemesinden cayma hakkına sahipsiniz. Bu hakkınızı süresi içerisinde kullanmanız halinde, organizasyon ücreti de dahil hiçbir kesinti yapılmaksızın yaptığınız tüm ödemeleri cayma kararını şirkete bildirdiğiniz tarihten itibaren 14 gün içinde iade alabileceksiniz.

-    Fesih hakkı:

Tasarruf finans sözleşmesinin tasarruf dönemi bitimine kadar sözleşmeyi feshetme hakkına sahipsiniz. Fesih hakkının kullanılmasıyla, organizasyon ücreti dışında kalan toplam birikim tutarı, iade talep tarihinden itibaren azamı 6 ay içerisinde banka hesabınıza yatırılacak.

Sözleşmeniz, sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerinizi yerine getirmemeniz durumu haricinde, şirket tarafından tek taraflı feshedilemeyecektir.


Müşterilerin sözleşme fesih ve sözleşmeden cayma haklarını kullanmaları halinde birikimlerinin iade edilmesini engelleyenlere adli cezalar var.

‘Sözleşme imzalanmasını takip eden 14 gün içinde cayma hakkını kullanan müşteriye organizasyon ücreti dahil, aldığı tutarın tamamını 14 gün içinde iade etmeyen, fesih hakkını kullanan müşteriye belirlenen süre içinde toplam birikim tutarını iade etmeyen veya sözleşmeyi tek taraflı fesheden şirketler, 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 500 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.’

Bu kapsamda cayma ve sözleşme fesih hakkına aykırı işlem yapılması halinde, 62 bin 500 liradan az olmamak üzere aykırılık oluşturan işlem tutarının 5 katına kadar, "tasarruf finansman sözleşmesi" kapsamında aykırı işlem yapılması halinde ise 25 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak. (Aşağıda detaylıca yazılmıştır.)


-    Tahsisat ve Tahsisatın ertelenmesi:

Tahsisat, tasarruf finansman sözleşmesi uyarınca, tahsisata hak kazanılmasına ilişkin koşulların yerine gelmesi şartı ile müşterinin tasarruf birikimlerinin ve sözleşme kapsamında taahhüt edilen finansman tutarının müşterinin, mirasçısının veya vekilinin konut, çatılı iş yeri veya taşıt edinmesi amacıyla satıcı konumundaki üçüncü kişilere hesaben ödenmesi anlamına gelmektedir.

Sözleşmenin tahsisattan önce sona ermesi halinde, geri ödeme süreleri saklı kalmak kaydıyla,  şirket nezdindeki tasarruflarınızı geri alma haklarınız hiçbir suretle sınırlandırılamaz.

Talebiniz halinde, sözleşmede hak ve yükümlülükler saklı kalmak üzere, tahsisatın ileriki bir tarihe ertelenmesi mümkündür.


-    Tasarruf dönemine ilişkin olarak, sözleşme kapsamında sizden (müşteriden)  ipotek, rehin veya senet gibi teminatlar alınamaz, organizasyon ücreti dışında sizi ödeme yükümlülüğü altına sokacak herhangi bir işlem yapılamaz.


Kanunda yukarıda yazan yükümlülüklerine uymayan şirketler için ağır yaptırımlar yer almaktadır.


•        Tasarruf finansman sözleşmelerine ilişkin 39/A maddesinin üçüncü veya dördüncü fıkralarına aykırı davranarak cayma hakkından cayan müşteriye ödediği bedelin tamamını iade etmeyenler 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 500 güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılmaktadırlar.


•        Tasarruf finansman şirketlerinin konut, çatılı iş yeri veya taşıt ediniminden doğduğu tevsik edilmeyen borçları finanse etmesi, tasarruf finansman sözleşmeleri dışında finansman sağlaması, üçüncü taraflara borç vermesi, ortaklık payı edinmesi,…

•        Müşterinin söz konusu cayma hakkını kullanması hâlinde şirketin, organizasyon ücreti dâhil, müşteriden aldığı tutarın tamamını cayma kararının bildirilmesinden itibaren 14 gün içinde iade etmemesi

•        Şirket’in, müşterinin sözleşmede fesih hakkını kullanması hâlinde organizasyon ücreti bedeli dışında kalan toplam birikim tutarını, Kurulca belirlenecek süre içerisinde müşteriye iade etmemesi

•        Tasarruf finansman sözleşmelerinin, müşterinin sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumu haricinde, şirket tarafından tek taraflı olarak feshedilmesi.

hâllerinde 62.500 TL’den az olmamak üzere aykırılık oluşturan işlem tutarının 5 katına kadar,


•        Tasarruf finansman sözleşmesinin, yazılı veya uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle mesafeli olarak ya da mesafeli olsun olmasın Kurulun yazılı şeklin yerine geçebileceğini belirlediği ve bir bilişim veya elektronik haberleşme cihazı üzerinden gerçekleştirilmemesi ve müşteri kimliğinin doğrulanmasına imkân verecek yöntemler yoluyla kurulacak şekilde düzenlenmemesi,

•        Şirketlerin tasarruf finansman sözleşmeleri kapsamında taahhüt ettikleri yükümlülükleri yerine getirmemeleri,

•        Tasarruf finansman şirketlerinin her bir müşteri grubu ve müşteri bazında bağımsız bir tasarruf ve finansman planı düzenlememeleri,

•        Tasarruf finansman şirketlerinin, tasarruf fon havuzu hesaplarını diğer hesaplarından ayırmamaları, tasarruf fon havuzu varlıklarının şirketlerin tasarruf finansman sözleşmelerinden kaynaklanan yükümlülüklerinin yerine getirilmesi dışında başka bir amaçla kullanılması, hapis hakkına, alacağın devir ve temlikine ve takasa konu edilmesi, rehnedilmesi, teminat gösterilmesi, müşterilerin tasarruf finansman sözleşmelerinden kaynaklanan alacakları müstesna, kamu alacaklarının tahsili amacı da dâhil olmak üzere haczedilmesi, üzerine ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz konulması veya iflas masasına dâhil edilmesi veya

•        Tasarruf finansman şirketlerinin faizsiz finansman esaslarına göre faaliyet göstermemeleri

hallerinde 25.000 TL’den 50.000 TL’ye kadar idari para cezası uygulanır.




Yazımız yürürlükte olan mevzuat esas alınarak hazırlanmıştır.Tereddütlü hususlarda nihai işlemler gerçekleştirilmeden evvel tarafımızdan görüş ve destek alınmasını tavsiye ederiz. İletişim kısmından bize ulaşabilirsiniz. Aksi takdirde burada yer verilen açıklamalar temel alınarak yapılacak işlemler ve bunların sonuçlarıyla ilgili olarak Hukuk Büromuz sorumlu tutulamaz.

en iyi hizmeti alacağınızdan şüpheniz olmasın. Müvekkillerimizin en karmaşık hukuki sorunlarının üstesinden gelmelerine yardımcı olduğumuz, zorlu ve sürekli değişen bir pazara uygun olan yeni tarzda bir hukuk firmasıyız. Sizden haber bekliyoruz.

Faizsiz Konut ve Araç Finansman Şirketleri: Hakkında

FAIZSIZ KONUT VE ARAÇ FINANSMAN ŞIRKETLERI

(Tasarruf Finansman 

EMİNEVİM - FUZULEV - BİREVİM - KATILIMEVİM - BİRİKİMEVİM

Özellikle faize karşı hassasiyeti bulunan vatandaşlarımızın son dönemlerde konut ve taşıt başta olmak üzere çeşitli varlıkları edinmek için özel firmalar aracılığıyla tasarrufa dayalı faizsiz finansman sistemine dahil oldukları sık sık görülmektedir. Tasarrufa Dayalı Faizsiz Finans Sistemi, kişilerin kendi birikimleriyle ev-araba sahibi olmalarını sağlamaya yönelik taksit sayısı kadar katılımcının bir havuzda para biriktirmesi esasına dayanmaktadır. Kamuoyunda faizsiz konut ve taşıt edindirme sistemi olarak bilinir.

Son dönemde bu hizmeti sağlayan, sektörde ‘evim’ olarak bilinen (ör: Eminevim, FuzulEv, Birevim, Katılımevim, Birikimevim vb.) şirketlerin sayısında  önemli bir artış olmuştur. Her biri farklı yöntemler ile müşterilere faizsiz şekilde varlık kazandırmaktadırlar.

Popülerliği giderek artan bu sistem içerisinde olan müşterilerin haklarını bilmesi son derece önemlidir. Bu yazımızda tasarruf sözleşmesinin neleri içermesi gerektiği ve müşterilerin hakları konusunda bilgiler yer alıyor.



Tasarruf Finans Sözleşmesi Nedir?


Kanunda tanımlanmış haline bakarsak:

-    Belirli bir tasarruf tutarı ve dönemine bağlı olarak önceden  belirlenmiş koşulların gerçekleşmesi şartıyla,

-    Konut, çatılı iş yeri veya taşıt edinimi için,

-    Müşteriye : finansman kullanma hakkı veren

-    Şirkete ise: müşteriye ait birikmiş tasarruf tutarını yönetme-geri ödeme-finansman kullandırma         yükümlülüğü

    organizasyon ücreti alma hakkı veren

- Faizsiz finansman esaslarına göre düzenlenen sözleşmedir.


Tasarruf finansman sözleşmeleri, asgari olarak; tutar, vade, organizasyon ücreti, gelir, maliyet ve masraflar, konut, çatılı işyeri veya taşıt edinimine yönelik tasarruf etme ve finansman kullandırma dönem ve koşulları, iade süre ve şartları, temerrüt, cayma hakkının kullanımı, sözleşmenin sona ermesi, fesih, mirasçılara intikal, üçüncü taraflara devir, tarafların hak ve yükümlülüklerine ilişkin hükümler içermelidir. Şirketler tasarruf finansman sözleşmeleri kapsamında taahhüt ettikleri yükümlülükleri yerine getirmek zorundadır.


Tasarruf finansman sözleşmeleri, yazılı veya uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle mesafeli olarak ya da mesafeli olsun olmasın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (“Kurul”) tarafından yazılı şeklin yerine geçebileceği belirlenen ve bir bilişim veya elektronik haberleşme cihazı üzerinden gerçekleştirilecek, müşteri kimliğinin doğrulanmasını mümkün kılacak yöntemler yoluyla kurulacak şekilde düzenlenmelidir.


Şirketler, sözleşmenin kurulmasından en az bir gün önce, tip sözleşmede bulunması gereken hususları içeren bir ön bilgilendirme formunu müşteriye iletmekle yükümlüdür. Böylece  ön sözleşme ile müşterilere bir gün sözleşmeyi değerlendirme imkanı sunulmuş oluyor.


Şirketlerin müşterilerini tasarruf finansman sisteminin işleyişi, tasarruf finansman sözleşmelerinde yer alan hükümler, cayma ve fesih hakları konusunda etkin bir şekilde bilgilendirmesi esastır.


MÜŞTERİ OLARAK HAKLARIM NELER?


-    Cayma ve tam iade hakkı:

Sözleşmenin imzalanmasını takip eden 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tasarruf finans sözlemesinden cayma hakkına sahipsiniz. Bu hakkınızı süresi içerisinde kullanmanız halinde, organizasyon ücreti de dahil hiçbir kesinti yapılmaksızın yaptığınız tüm ödemeleri cayma kararını şirkete bildirdiğiniz tarihten itibaren 14 gün içinde iade alabileceksiniz.

-    Fesih hakkı:

Tasarruf finans sözleşmesinin tasarruf dönemi bitimine kadar sözleşmeyi feshetme hakkına sahipsiniz. Fesih hakkının kullanılmasıyla, organizasyon ücreti dışında kalan toplam birikim tutarı, iade talep tarihinden itibaren azamı 6 ay içerisinde banka hesabınıza yatırılacak.

Sözleşmeniz, sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerinizi yerine getirmemeniz durumu haricinde, şirket tarafından tek taraflı feshedilemeyecektir.


Müşterilerin sözleşme fesih ve sözleşmeden cayma haklarını kullanmaları halinde birikimlerinin iade edilmesini engelleyenlere adli cezalar var.

‘Sözleşme imzalanmasını takip eden 14 gün içinde cayma hakkını kullanan müşteriye organizasyon ücreti dahil, aldığı tutarın tamamını 14 gün içinde iade etmeyen, fesih hakkını kullanan müşteriye belirlenen süre içinde toplam birikim tutarını iade etmeyen veya sözleşmeyi tek taraflı fesheden şirketler, 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 500 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.’

Bu kapsamda cayma ve sözleşme fesih hakkına aykırı işlem yapılması halinde, 62 bin 500 liradan az olmamak üzere aykırılık oluşturan işlem tutarının 5 katına kadar, "tasarruf finansman sözleşmesi" kapsamında aykırı işlem yapılması halinde ise 25 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak. (Aşağıda detaylıca yazılmıştır.)


-    Tahsisat ve Tahsisatın ertelenmesi:

Tahsisat, tasarruf finansman sözleşmesi uyarınca, tahsisata hak kazanılmasına ilişkin koşulların yerine gelmesi şartı ile müşterinin tasarruf birikimlerinin ve sözleşme kapsamında taahhüt edilen finansman tutarının müşterinin, mirasçısının veya vekilinin konut, çatılı iş yeri veya taşıt edinmesi amacıyla satıcı konumundaki üçüncü kişilere hesaben ödenmesi anlamına gelmektedir.

Sözleşmenin tahsisattan önce sona ermesi halinde, geri ödeme süreleri saklı kalmak kaydıyla,  şirket nezdindeki tasarruflarınızı geri alma haklarınız hiçbir suretle sınırlandırılamaz.

Talebiniz halinde, sözleşmede hak ve yükümlülükler saklı kalmak üzere, tahsisatın ileriki bir tarihe ertelenmesi mümkündür.


-    Tasarruf dönemine ilişkin olarak, sözleşme kapsamında sizden (müşteriden)  ipotek, rehin veya senet gibi teminatlar alınamaz, organizasyon ücreti dışında sizi ödeme yükümlülüğü altına sokacak herhangi bir işlem yapılamaz.


Kanunda yukarıda yazan yükümlülüklerine uymayan şirketler için ağır yaptırımlar yer almaktadır.


•        Tasarruf finansman sözleşmelerine ilişkin 39/A maddesinin üçüncü veya dördüncü fıkralarına aykırı davranarak cayma hakkından cayan müşteriye ödediği bedelin tamamını iade etmeyenler 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 500 güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılmaktadırlar.


•        Tasarruf finansman şirketlerinin konut, çatılı iş yeri veya taşıt ediniminden doğduğu tevsik edilmeyen borçları finanse etmesi, tasarruf finansman sözleşmeleri dışında finansman sağlaması, üçüncü taraflara borç vermesi, ortaklık payı edinmesi,…

•        Müşterinin söz konusu cayma hakkını kullanması hâlinde şirketin, organizasyon ücreti dâhil, müşteriden aldığı tutarın tamamını cayma kararının bildirilmesinden itibaren 14 gün içinde iade etmemesi

•        Şirket’in, müşterinin sözleşmede fesih hakkını kullanması hâlinde organizasyon ücreti bedeli dışında kalan toplam birikim tutarını, Kurulca belirlenecek süre içerisinde müşteriye iade etmemesi

•        Tasarruf finansman sözleşmelerinin, müşterinin sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumu haricinde, şirket tarafından tek taraflı olarak feshedilmesi.

hâllerinde 62.500 TL’den az olmamak üzere aykırılık oluşturan işlem tutarının 5 katına kadar,


•        Tasarruf finansman sözleşmesinin, yazılı veya uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle mesafeli olarak ya da mesafeli olsun olmasın Kurulun yazılı şeklin yerine geçebileceğini belirlediği ve bir bilişim veya elektronik haberleşme cihazı üzerinden gerçekleştirilmemesi ve müşteri kimliğinin doğrulanmasına imkân verecek yöntemler yoluyla kurulacak şekilde düzenlenmemesi,

•        Şirketlerin tasarruf finansman sözleşmeleri kapsamında taahhüt ettikleri yükümlülükleri yerine getirmemeleri,

•        Tasarruf finansman şirketlerinin her bir müşteri grubu ve müşteri bazında bağımsız bir tasarruf ve finansman planı düzenlememeleri,

•        Tasarruf finansman şirketlerinin, tasarruf fon havuzu hesaplarını diğer hesaplarından ayırmamaları, tasarruf fon havuzu varlıklarının şirketlerin tasarruf finansman sözleşmelerinden kaynaklanan yükümlülüklerinin yerine getirilmesi dışında başka bir amaçla kullanılması, hapis hakkına, alacağın devir ve temlikine ve takasa konu edilmesi, rehnedilmesi, teminat gösterilmesi, müşterilerin tasarruf finansman sözleşmelerinden kaynaklanan alacakları müstesna, kamu alacaklarının tahsili amacı da dâhil olmak üzere haczedilmesi, üzerine ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz konulması veya iflas masasına dâhil edilmesi veya

•        Tasarruf finansman şirketlerinin faizsiz finansman esaslarına göre faaliyet göstermemeleri

hallerinde 25.000 TL’den 50.000 TL’ye kadar idari para cezası uygulanır.




Yazımız yürürlükte olan mevzuat esas alınarak hazırlanmıştır.Tereddütlü hususlarda nihai işlemler gerçekleştirilmeden evvel tarafımızdan görüş ve destek alınmasını tavsiye ederiz. İletişim kısmından bize ulaşabilirsiniz. Aksi takdirde burada yer verilen açıklamalar temel alınarak yapılacak işlemler ve bunların sonuçlarıyla ilgili olarak Hukuk Büromuz sorumlu tutulamaz.

en iyi hizmeti alacağınızdan şüpheniz olmasın. Müvekkillerimizin en karmaşık hukuki sorunlarının üstesinden gelmelerine yardımcı olduğumuz, zorlu ve sürekli değişen bir pazara uygun olan yeni tarzda bir hukuk firmasıyız. Sizden haber bekliyoruz.

Faizsiz Konut ve Araç Finansman Şirketleri: Hakkında
bottom of page